Bij zo een overvloed aan versies geraken mensen wel eens het noorden kwijt. En dan volgen de onvermijdelijke vragen: Zit ik nog goed? Dien ik te upgraden? En naar welke versie? Gaat dat eenvoudig? Welke functionaliteit krijg ik dan erbij? Wat gaat mij dat allemaal kosten? We zetten het even op een rijtje …
Nieuwe websites
Wanneer je vandaag een nieuwe website opzet in Joomla! , dan kies je best voor een 2.5.x versie of een 3.1.x. Alles hangt ervan af welke additionele componenten en plugins je wil gaan gebruiken en of deze al dan niet beschikbaar zijn voor de meest recente versie. Is alles wat je wil gebruiken beschikbaar voor 3.1.x, twijfel dan niet en ga van start met 3.1.x. De versie is intussen vrij stabiel en biedt een aantal voordelen waar we later op terugkomen.
Hoezo? Starten met 2.5.x? Is dat dan geen oude versie?
Binnen Joomla! wordt een onderscheid gemaakt tussen een standaardversie en een langetermijnversie (LTS). Joomla! 2.5.x is een LTS, 3.1 niet. Het verschil zit hem in de support die het Joomla! core developer team levert. Een LTS wordt in tegenstelling tot een standaardversie (STR) ondersteund tot drie maanden nadat de volgende LTS is uitgekomen. Aangezien de volgende LTS versie 3.5 zal zijn, welke pas op de planning staat voor de lente van 2014, is er alvast support voor de 2.5.x reeks tot midden 2014.
Ik heb nog een website onder Joomla! 1.5, hoe zit het met mijn versie?
Het einde van de support voor Joomla 1.5.x was voorzien voor april 2012 maar werd uiteindelijk verlengd naar september 2012. De laatste minor release die binnen deze reeks werd uitgebracht is 1.5.26. Wanneer je nog een website draaien hebt onder 1.5.x is er geen reden tot paniek, maar is het wel sterk aan te bevelen om een migratie naar 2.5.x of 3.1.x te overwegen. Indien nu nog bugs of gaten in het CMS ontdekt worden, dan zal er voor deze 1.5-versie geen patching meer uitgebracht worden. Wanneer je een eenvoudige website draaien hebt met een beperkt aantal modules en componenten dan zal deze upgrade doorgaans goed meevallen. Heb je er natuurlijk bijvoorbeeld een webshop achterhangen, dan is het evident dat daar meer werk zal inkruipen. Contacteer ons alvast om een gratis inschatting te maken!
Wat zijn dan de voordelen van de nieuwe versies?
Met Joomla 2.5 werd een eenvoudig systeem op updates aan je website door te voeren geïntroduceerd. Dit is zeker een meerwaarde en bij correcte opvolging ook een garantie dat je website steeds beschermd is voor de meest recente gekende bugs. Als we naar de 3-reeks kijken, dan zien we dat er daar qua look and feel toch wel heel wat veranderd is. Joomla! 3 positioneert zich ook als een responsive CMS, dat wil zeggen dat de standaardtemplate zich steeds op optimale wijze zal aanpassen aan het toestel van waarop hij bekeken wordt. Responsive design is momenteel een hot topic. Wanneer je hier interesse in mocht vertonen, weet dan dat er ook mogelijkheden bestaan voor websites onder Joomla! 2.5 of andere CMS-systemen. We helpen je ook hier graag verder.
Een nieuwigheid die ook geïntroduceerd werd in 3.1 is tagging. Dit laat toe om een zogenaamde ‘folksonomy’ op te bouwen en verschillende kernwoorden te gaan associëren met de teksten die je in je website onderbrengt.
Iemand schreef ooit ‘Liefde is een werkwoord’. Wel dat geldt ook voor een website. Wanneer je bezoekers naar je site wil blijven halen dan is het belangrijk dat layout en inhoud regelmatig aangepast worden. Wanneer je langs de andere kant ‘the bad guys’ buiten wil houden, dan is het belangrijk dat datgene wat onder de motorkap van je website zit goed onderhouden wordt en steeds voorzien wordt van de nodige updates en patches. Het ene kan niet zonder het andere. Iedereen wil met een glimmende bolide rijden. Maar zeg nu zelf, met zo’n glimmende bolide langs de kant van de weg in panne staan omdat hij technisch niet goed onderhouden is, dat is het nu toch ook niet …
Wat vertellen ze over ons?